köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,5940
EURO
34,8484
ALTIN
2.496,68
BIST
9.646,77
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Hafif Yağmurlu
17°C
Köşk
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Sevim Koçyiğit Doğan

Diyetisyen
Adres:
Kurtuluş Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No:28, Böcekli Apart. Kat: 4 Efeler, Aydın
Telefon: (0256) 213 87 22 - (0537) 618 01 06

Çağımızın sorunu: kabızlık

1 Nisan 2023 12:45
A+
A-

Birçok kişinin şikayet ettiği konulardan birisi olan kabızlık bir sindirim problemidir.

Bağırsak hareketlerinin azalması ile boşaltımın yapılamaması diye tanımlanan kabızlık sonucu dışkı sertleşir ve dışkılama zorlaşır. Sağlıklı bireylerin haftada en az 3 kez dışkılama yapması gerekir. Eğer bu durum gerçekleşmiyorsa altında yatan bir çok sebep olabilir.

Kabızlık sebepleri nelerdir?

Kabızlık doğrudan beslenme ile ilişkilidir. Ancak hareketsiz bir yaşantı varsa, yoğun stres altında kalınıyorsa, yetersiz sıvı alımı varsa, son zamanlarda sürekli seyahat hali mevcutsa, demir eksikliği, magnezyum eksikliği varsa, alkol tüketimi fazlaysa, bağırsak sağlığı kötüyse, kişi depresyondaysa kabızlık kaçınılmazdır.

Önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

– Kabızlığın sebepleri arasındaki en önemli faktör yanlış beslenme olduğu için beslenmede yapılan hataları düzeltmek gerekir. Gün içinde tercih edilen besinlerde ufak değişiklikler yaparak kolay çözümler bulunabilir.

– Besinlerden alınan posa miktarı artırılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı; beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, meyvelerin suyunu içmek yerine kabuğuyla kendisini yemek; yemeklerin yanında bol salatayı tercih etmek, sebze ağırlıklı beslenmek alınan posa miktarını artırır. Ayrıca kuru erik, kuru incir, kuru üzüm, özellikle de kuru kayısı bağırsak çalıştırıcı özelliğinden dolayı tercih edilen kuru meyvelerden olabilir.

– Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeldir. Ama dikkat edilmeli ki bu besinlerin fazla alımı gaz ve şişkinlik yapar. Bu yüzden pişirirken üstünde oluşan köpükleri alınır ya da ıslatma suyuna kimyon eklenirse gaz yapıcı öğeleri azaltmış olur.

– Probiyotikli yoğurt, kefir tüketilebilir. Mümkünse düzenli probiyotik kullanımı bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak bağırsak sağlığının iyi olmasına ve sindirime yardımcı olur.

– Sindirime yardımcı olması ve şişkinliğin önlenmesi için gün içinde en az 1 fincan bitki çayı tüketilmelidir. Ancak çay, kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.

– Günde en az 2,5 litre su içilmelidir.

– Demir, magnezyum gibi minerallerin eksikliği sağlıklı beslenmeye rağmen devam ediyorsa bir uzman eşliğinde takviye alınmalıdır.

– Beslenmenin yanında günlük hareket arttırılmalı mümkünse günlük en az 30 dakika yürüyüş ya da egzersiz yapılmalıdır.

– Tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli ve her gün aynı saatte tuvalete gitmeye özen gösterilmelidir.

Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen kabızlık durumu devam ediyorsa bir doktora başvurulmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları