Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çilek üreticilerine üretimi etkileyen yaprak bitleri ile mücadelede yapılması gerekenler ve mücadelenin nasıl yapılması konusunda bilgilendirmede bulunuldu.
Aydın İl Tarım ve orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yaprak bitleri polifak zararlılar olup birçok üründe zarar yapmaktadırlar. Kışı yumurta veya kanatsız dişi bireyler halinde meyve ağaçlarında, başta ebegümeci ve çobançantası olmak üzere yabancı otların taze sürgünlerinde geçirirler. Bahar aylarından itibaren de çok kısa sürede hızla üreyerek çoğalırlar. Seralarda fide dikiminden itibaren zarar yapmaya başlarlar. Açık alanda ise mart ayından itibaren görülmeye başlayıp, Haziran sonuna kadar zararlı olurlar. Temmuz ayında kurak ve sıcak iklim şartlarında popülasyonları birden azalır. İlimizde 26 Ekim 2022 tarihinde İl ve İlçe Müdürlüğümüz konu uzmanları ve Enstitümüz ile birlikte Efeler, Köşk ve Sultanhisar ilçelerimizde yapılan yerinde incelemelerde, çilekte yaprak bitlerinin genellikle kimyasal mücadelenin gereğinden fazla ve sık uygulandığı alanlarda görüldüğü belirlenmiştir. Enstitü raporunda: Yaprak bitlerinin çilekte nisan sonu veya mayıs başında görülmeye başladığı, yaprak bitlerinin popülasyon yoğunluğu ile iklim şartlarının yakından ilişkili olduğu, havaların ısınmaya başlaması ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte zararlı popülasyonlarının kaybolduğu tespit edilmiştir. Aydın ilinde mart ayı ortalarında görülen yaprak bitlerinin çilekte yapılan yoğun ilaçlamalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Yaprak bitleri genellikle doğal düşmanlar tarafından baskı altına alınmakta ve aynı dönemde görülen Thripslere karşı yapılan ilaçlamaların yaprak bitlerini de kontrol altına aldığı, çoğalmalarına engel olduğu belirtilmektedir. Tüm üreticilerimizin belirtilen tavsiyelere uymaları, yaprak biti ile mücadelede başarıyı artıracaktır.” denildi.
Üreticiler yaprak bitiyle mücadele konusunda Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından yayınlanan rapor’a kurumun resmi web sitesinden ulaşabilirler.