köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3772
EURO
35,1523
ALTIN
2.324,85
BIST
9.079,97
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Açık
27°C
Köşk
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Açık
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Nazife Sülek

Diyetisyen
Adres: Güzelhisar Mah. Adnan Menderes Bulv. Temizer Apt. No:91 K:4 Efeler, 09010 Efeler / Aydın

Neden gereğinden fazla yemek yiyoruz?

1 Şubat 2023 13:58
A+
A-

Size bir soru: Kaçınız yemek yemeyi hayatta kalmak için gerekli olan biyolojik bir ihtiyaç olarak görüyor? Yani “Niçin yemek yiyorsunuz?”
Buna verilen cevapları tahmin edebiliyorum: “yemek yemeyi seviyorum” “yemek yemek benim için bir zevk” “sıkıldıkça kendimi yemek yerken buluyorum” “arkadaşlarla birlikte yapılacak en güzel aktivite çünkü” “çok mutluydum veya tam tersi canım çok sıkkındı…”
Yiyecekler neden duygularımızla bu kadar bağlantılı hiç düşündünüz mü?
1) Cevaplardan biri: Ödüllendirme! Küçükken hepimiz ağladığımızda çikolata, bisküvi, dondurma gibi o yaşlarda inanılmaz cazip gelen yiyeceklerle ödüllendirilmişizdir. Yani ağlıyor ve susmuyor muyuz? E ailemiz ne yapsın susturmak için o klasik yönteme başvuruyor. Tabi bu yöntemin uzun vadede yiyeceklerin duygularımızı yönetmede iyi bir yol olduğunu öğreteceğini nereden bilsinler. Yetişkin hayatımızda birçoğumuz canımız sıkıldığında, kendimizi mutsuz hissettiğimizde, üzüldüğümüzde sırf keyiflenebilmek adına yiyeceklere başvuruyoruz. Bu davranışa da “duygusal yemek yemek” adı veriliyor ve aşırı yemeyle birlikte kilo artışına sebep oluyor ne yazık ki.
2) Bir diğer konu sosyal ortam. Buluşmalar, düğünler, bayramlar, aile toplantıları, doğum günleri, partiler.. Yemek yemek için ne kadar da uygun ortamlar değil mi? Ama yine bunların fazlasına kaçtığımızda aşırı yeme ve beraberinde kilo alma döngüsüne girmiş bulunuyoruz.
3) Diyet sürecine yeni başladığınızda kendinizi fazla kısıtlıyor, strese sokuyor ve olması gerekenden daha az yemeye çalışıyorsunuz. Sonra ne oluyor biliyor musunuz? Bir süre bunu gerçekleştirdikten sonra (ki bu yaklaşık 1 hafta-10 gün arasında değişen kısa bir süre) kendinizi o kadar sıkmış oluyorsunuz ki bu sefer de aşırı yeme eğilimine geçiyorsunuz ve evet istemsiz bir şekilde tekrar kısır döngüye giriyorsunuz.
4) Tabi bu konuda tamamen suçlu olan bizler değiliz. Obez çevre diye de bir gerçek söz konusu. Artık günümüzde dışarıdan yemek yeme sıklığı oldukça artmış durumda. Hatırlıyorum da çocukken ayda bir iki kere ailece dışarıda yemek yemek birçok aile için inanılmaz keyifli ve heyecanlı bir aktiviteydi. Bir de yediğimiz şeyler de bugüne göre çok daha sağlıklı yiyeceklerdi. Şu an iş çığırından çıkmış durumda. Hem hazır yiyeceklere ulaşılabilirliğin kolaylaşması hem zaten yoğun geçen günde yemek yapmakla uğraşmak istemememiz bizi dışarıya yönlendiriyor ve bu da beraberinde aşırı yeme ve kilo alımına sebep oluyor. “Diyet Psikolojisi” adlı kitapta geçen şu cümle yukarıda anlatılan problemi çok da güzel özetliyor aslında:
“Önceden olduğumuzdan daha aç olduğumuz için değil, yiyeceklere kolayca ulaşabildiğimiz için daha fazla yiyoruz. Böylece yemek yerken yemek yediğimizin farkında bile olmayız bu sebeple de tam doymuş hissetmeyiz. İşte bu bilinçsiz yemek yeme olarak adlandırılır.”
Unutmayın ki ideal olan aç olduğumuzda yemek yemek, doyduğumuzda ise durmaktır!

Yazarın Diğer Yazıları