köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3767
EURO
34,9830
ALTIN
2.326,16
BIST
9.075,39
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Açık
29°C
Köşk
29°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Açık
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Açık
25°C

İmbat Rüzgarları inciri olumsuz etkiledi

İmbat Rüzgarları inciri olumsuz etkiledi
11 Eylül 2022 10:05
A+
A-

Dünyanın en kaliteli incirinin üretildiği Aydın genelinde olduğu gibi Köşk’te de bu yıl zamansız esen imbat rüzgarları yaklaşık inciri olumsuz etkiledi.

Adeta poyraz esmesi için dua eden üretici, deniz yeli olarak da adlandırılan imbat rüzgarlarının nemli olmasından dolayı incirin kalitenin düştüğünü belirttiler.

İncir üretim alanlarında son yılların en yüksek neminin yaşadığını, bunun da üretimde ve kalitede ciddi kayıplara neden olduğunu belirten üreticiler bölgede etkili olan imbat rüzgarlarının incirlerde çatlamaya ya da akmaya neden olduğunu belirttiler. Bu yıl hasat sezonuna kadar mevsimin çok iyi gitmesi ve yağış yılında dağlara çok iyi yağmur yağmasından dolayı 95-100 bin ton olarak belirlenen incir rekoltesinin üzerinde bir üretim tahmin edilirken hasat sezonunda esen nemli rüzgar nedeniyle rekoltenin neredeyse 3’te birinin hasat edilemeden ağaçlarda eridiği belirtildi.

Yaşanan durumun tamamen iklimsel ve insan iradesi dışında gerçekleşen bir olay olduğunu belirten üreticiler, “İncir çok narin ve bir o kadar da nazlı ve en küçük şeyden etkilenen bir meyvedir. Bu yıl mevsimsel yağışlar çok iyi oldu. Ağaçlarımız hasat sezonuna kadar çok keyifliydi. İncirler olgunlaşıp hasat sezonu yaklaştığında başlayan deniz yeli ve oluşan nem ciddi sıkıntıya neden oldu. Ağaçtaki tüm meyveler nefasetli ve güzeldi. Hasat sezonu başladıktan birkaç gün sonra imbat rüzgarı da dediğimiz deniz yeli esmeye başladı. Esinti poyraz olsaydı incir üretiminde yine rekor kırılırdı. Ancak rüzgarın nereden eseceğini Allah’tan başka kimsenin tayin edemeyeceğine göre nasibimize razıyız” diye konuştular.

En büyük ihtiyaç poyraz

Şu anda kaliteli incir için en büyük ihtiyacın poyraz rüzgarları olarak adlandırılan kuzeydoğudan esen soğuk rüzgar olduğunu belirten incir üreticileri, “Bu yıl sürekli esen imbat rüzgarları nedeniyle dağlık bölgelerde nem oranı yüzde 70’lere vardı. Bu nadir görülen bir durum. İncirin de en büyük düşmanı nem. Bu nedenle hasat sezonuna kadar neme poyraza ihtiyacımız var” diyerek bir haftadır etkili olan poyrazın sezon sonuna kadar devam etmesi için dua ettiklerini belirttiler.

İmbat rüzgarları nedeniyle oluşan nem sonrası meydana gelen incir akmasından sonra fiyatlar da arttı. Tariş tarafından 54 TL olarak açıklanan ve “kürek malı” adı verilen incirin kilosu 65 TL’ye yükseldi.