köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3355
EURO
35,1757
ALTIN
2.247,22
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
19°C

Tuğba Gökkaya

Psikolog / Aile DanışmanıAdres: Kazım Dirik Mahallesi Süvari Caddesi No:53 Bornova/İzmir

Çocuklarınızın sağlığı için sizde sınırlarınızı çizin!

22 Ağustos 2022 09:47
A+
A-

Hayatımızın her alanında kendi  varlığını kabul ettiren teknolojinin, çocukların dünyasını da hızla etkilemeye başladığı bir dönemden geçiyoruz.  Yaşadığımız çağ gereği  çocuklarımızı tamamen teknolojiden soyutlamamız elbette mümkün değildir. Fakat sağlıklı teknoloji  kullanımı için  çocuklarımızı doğru bilgilendiriyor ve kesin sınırlar çiziyor muyuz?

Bugün bir çoğumuzun şikayetçi olduğu bir konuyu buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.  Küçük yaş grupları da dahil olmak üzere birçok çocukta  telefon bulunmakta.  Peki ya kontrolünü nasıl sağlıyoruz? Girdiği siteleri,  kullandığı sosyal medya platformlarını görebiliyor muyuz?  Çocuklarımız yaş itibariyle gelişimin önemli bir evresinde bulunuyor. Dışarıdan gelebilecek her türlü iyi ya da kötü bilgiyi anında alıp bunu kendi kişiliklerine hızla entegre edebilecek bir dönemden geçiyorlar. Bu noktada teknolojinin nasıl kullanıldığı da onların gelişimi için büyük önem taşıyor.

Birçok sosyal medya uygulaması  çocuklar için risk oluşturuyor. Bilişsel gelişimlerinin hızlandığı  yaş dönemlerinde  çocukların uygun olmayan içeriklerle karşılaşması ileriki dönemlerde ortaya çıkabilecek birçok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle güzellik-çirkinlik, estetik, çarpık beden algısı gibi problemlerin temelinde sosyal medyada  aşılanan ‘’doğru bilinen yanlışlar’’ yer alıyor. Teknolojinin  gelişmesiyle sadece sosyal medya değil, oyun bağımlılığı da ortaya çıkıyor.  Bazı çocuklar  bilgisayar, telefon tablet vb. başında saatlerce vakit geçiriyor.  

Oluşan ve oluşabilecek teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için siz ebeveynlere çok iş düşüyor. Öncelikle  doğru teknoloji kullanımının nasıl olduğu konusunda çocuğumuzu bilinçlendirmekle işe başlamamız gerekiyor.  Faydalı  ve zararlı olan platformlara birlikte karar vermemiz nedenleri üzerinde tartışmamız  bu durumun ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini çocuğumuzla paylaşıp neden yanlış olduğunu mantık çerçevesinde çocuğumuza anlatabiliyor  olmamız oldukça  önem taşıyor. Tüm eksiler ve artılar birlikte konuşulduktan sonra teknoloji ile geçirilen zamana bir sınır konulması ve  çocuğun, bu sınırların kesin olduğunu, hiçbir şekilde esnemeyeceğini  ve belirlenen çerçeveler dışında bir kullanımın sorun oluşturabileceğini   biliyor olması da sınırları aşma noktasında  engelleyici rol oynuyor.  

Dinlenmek için telefona bakmak, oyuna girmek isteyen çocuklarımıza lütfen bunun dinlenmek için bir yol olmadığı fikrini ve bilincini aşılayalım. Hiçbir ekran  bir ebeveyn gülümsemesinden ya da sohbetinden daha dinlendirici olamaz.  Etkili ve sık iletişim, daha sıkı çocuk-ebeveyn ilişkisi, daha az teknoloji bağımlılığı ve  daha sağlıklı bireyler demektir.  Sağlık ve esenlikle kalın….

Yazarın Diğer Yazıları