köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,5412
EURO
34,8528
ALTIN
2.426,14
BIST
9.722,09
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
25°C
Köşk
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
25°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
29°C

Zeytin aşılama vaktinin habercisi poruklar çiçek açtı

Zeytin aşılama vaktinin habercisi poruklar çiçek açtı
11 Mayıs 2022 09:29
A+
A-

Bahar mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte kendiliğinden yetişen ve halk arasında “delice” olarak adlandırılan yabani zeytinlerin aşılama dönemi başladı.

Zeytin ağacının aşılama takviminin mart ve mayıs ayları arasında yapıldığı bilinirken, mevsim sıcaklığının yıldan yıla değişmesiyle birlikte aşılama takviminde de 10-15 günlük değişmelerin yaşanılabileceği tahmin ediliyor. Köşk’te aşı metodu uygulayan zeytin yetiştiricileri, Akdeniz’e özgü bir bitki olan ve  “spartium junceum” latincesiyle baklagiller familyasında ‘katırtırnağı’ adıyla adlandırılan; Köşk’te de sıkça görülen ve bu yörede ‘poruk’ ismiyle tanınan bitkinin çiçek açmasını gözlemleyerek en doğru aşılama zamanının bu dönemde olduğunu söylüyor. Porukların sarı çiçek açması zeytin yetiştiricileri ve aşıcılar için aşılama döneminin başlaması anlamına geliyor.

Daha fazla ürün ve verim elde etmek amacıyla aşılanan zeytin ağaçlarının, aşılama sayesinde ağacın bir yandan bakımı yapılmış olurken diğer yandan da hasat döneminde verimi artıyor. Ayrıca aşılama metotlarının hasta ağaçlar içinde uygulanan tedavi edici bir yöntem olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Köşk ve çevresinde delice ve zeytin ağacı aşılama yöntemi olarak en çok kabuk aşısı tercih ediliyor. Aşılamanın, damızlık seçilen bir ağaçtan diğer aşıya ihtiyaç duyulan ağaca olacak şekilde gerçekleştiğini belirten aşıcılar; aşılama yapılacak zeytin ağacının veya delicenin rahat kabuk verebilmesi için ağacın su yürüme özelliğinin gerçekleştiğinden emin olunması gerektiğini söylüyor. Aşılama isimlerinin uygulama şekillerine göre adlandırıldığı bilinirken, zeytin ağaçlarına ve delicelere; kalem aşısı, göz aşısı, kabuk aşısı ve çoban aşısı (kabuk altı kalem) metotlarının uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca uzmanlar, aşılama işleminin sabah erken ve akşam vaktinde yapmanın faydalı olduğunu da söylüyor.