köşkvefatmanşetsporcovid-19trafikkazaeğitim
DOLAR
27,3716
EURO
29,0219
ALTIN
1.644,13
BIST
8.218,74
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
30°C
Köşk
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Açık
29°C

Köşk’te Gencer Geleneği yaşatılmaya devam ediyor

Köşk’te Gencer Geleneği yaşatılmaya devam ediyor
06.05.2022 09:40
A+
A-

Köşk’ün Akçaköy Mahallesinde yaklaşık yüz yıldır yaşatılan Gencer Pazarı, Ramazan Bayramının 3. gününün ardından kuruldu. Akçaköy Mahallesinde Bayram Yeri olarak bilinen alanda kurulan Gencer Pazarı, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Gencer Pazarı’nda bölgenin kendine has ürünlerinin yanı sıra aperatif ürünlerde ziyaretçilerin uğrak yeri oldu.

“Geleneklerimize sahip çıkmalıyız.”
Gencer geleceğinin korunması ve yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Nuri Güler; “Gencer, Köşkümüzün kültürünün parçalarından bir tanesi. Her bayramın son gününde yapılıyor. Bizler de Gencer’imize gelerek esnaflarımızı ziyaret ettik, hemşehrilerimizle kucaklaştık ve asker çağına gelen gençlerimizin isteklerinide kırmadık onlarla birlite zeybek oynadık, keyifli vakit geçirdik. Bu kültürün kaybolmaması ve yaşatılması gerekiyor. Bizler yerel yönetim olarak bu geleneklerimizin devam edebilmesi için elimizden gelen desteği sunacağız.” dedi.

Gencer’in hikayesi
Gencer, Ramazan ve Kurban Bayramlarının 4. gününde kurulan pazarlara verilen isim. Gencer günü geldiğinde, çevre köy ve ilçelerden gelen esnaflar toplanır. Civardan Akçaköy’e gelen genç erkeklerin ve kızların birbirlerini görerek, tanışmalarına ortam hazırlayan bir etkinliktir aynı zamanda. Aslında eski zamanlardaki evliliklerin temellerinin atıldığı yerlerdir de diyebiliriz. Bu pazarlarda, bayramda harçlık biriktirmiş çocukların paralarını harcadıkları panayırlar ve eğlenceli zamanlar geçirmeleri salıncaklar bulunmaktadır. Gencer adetinin tam tarihi belli olmamakla birlikte, 600 yıllık bir geleneğe dayandığı tahmin edilmektedir.