Köşklü çiftçiler, artan gübre fiyatları nedeniyle alternatif çözümlere yöneliyor. Çiftçiler, daha ekonomik ve doğal olması sebebiyle solucan gübresini tercih ediyor.
2019 yılından beri Köşklü çiftçilere solucan gübresi temini yapan Tuncay Aytekin ise son yıllarda artan gübre fiyatlarından dolayı maliyetinin düşük, bitki verimliliğini artıran bir organik gübre olan solucan gübresine talebin arttığını belirterek; “Çiftçilerimizden gelen talepler son zamanlarda aşırı derecede arttığı için biz de taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Bu talebi karşılamak için çiftçimize ucuz, kaliteli ve verimi artırmaya yönelik uygulamalar başlattık.” dedi.
Kestane ağaçlarında oluşan kanser hastalığına iyi geldiği ve hastalıklı ağaçlarda hızlı iyileşmelerin gözlemlendiği solucan gübresi, ilçenin başlıca geçim kaynağı olan çilek, incir, zeytin, kestane, kiraz, vişne ve ceviz üreticileri tarafından özellikle tercih ediliyor. Ağaçların yaklaşık olarak 1 metrelik çevresinin kazılarak solucan gübresinin toprak içerisine dökülmesiyle uygulanıyor.
Solucan gübresi, organik atık ile beslenmiş kırmızı Kaliforniya solucanının dışkısından elde edilen oldukça verimli bir organik gübre çeşididir. Bu gübre oldukça bitkiler için verimlidir. Bitkinin büyümesi için gerekli azot, fosfor, potasyum gibi mineral maddeleri içerir ve güvenli, doğal ürünler elde edilmesini sağlar. Her türlü üründe ve tarımsal faaliyette güvenle kullanılabilir. Uygulama oranı yetiştirilen ürüne, bitkiye göre değişkenlik gösterebilir. Bitki büyümesi ve veriminin artması üzerine etkileri bulunmaktadır. Kökü besler ve bitkinin büyümesini sağlar. Diğer yandan.
Sağlıklı besinler üretilebilmesi için tüm üreticilerimizin organik gübreyle topraklarını, bitkilerini buluşturması gelecek nesillerimiz içinde oldukça önemli olduğunu söyleyen Aytekin; biz üreticilerin sebze ve meyve kabuklarını çöpe atmak yerine onları organik gübre yaparak geri dönüşümünü sapladıklarını ve ülkemizde uygulanan Sıfır Atık projesine de katkı sunduklarını belirtti.