köşkvefatmanşetsporcovid-19trafikkazaeğitim
DOLAR
27,4988
EURO
28,8623
ALTIN
1.614,87
BIST
8.525,23
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Açık
30°C
Köşk
30°C
Açık
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Açık
30°C

Sevim Koçyiğit Doğan

Diyetisyen
Adres:
Kurtuluş Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No:28, Böcekli Apart. Kat: 4 Efeler, Aydın
Telefon: (0256) 213 87 22 - (0537) 618 01 06

Ramazanda beslenme nasıl olmalıdır?

13.04.2022 08:43
A+
A-

Bolluğun, bereketin, kardeşliğin, dostluğun ayıdır Ramazan. Sağlığı tehlike oluşturmayan birçok kişi ramazan ayında oruç tutmaktadır. Oruç tutarken belirli saatler arasında yeme ve içme eylemi olmadığı için ramazan ayında beslenme düzeni de değişmektedir. Normal beslenme programlarında kişilere 2-3 saatte bir öğün eklenirken ramazan ayında öğünler 2 ya da 3 ile sınırlı kalmaktadır. Bunun sonucunda vücut susuz kalır, metabolizma yavaşlar, kan şekeri dengesizlikleri, tansiyon düşmeleri görülebilir. Bu olumsuz durumları yaşamamak için ramazan ayında beslenmede dikkat edilecek püf noktalar vardır. 

İlk yapılması gereken ramazan ayında öğünleri doğru bir şekilde planlamaktır. Doğru planlama ise sahur, iftar ve hem sahurun arkasından hem de iftarın önünden ve arkasından minik ara öğünler şeklinde olmalıdır. Bu sayede tek bir öğüne yüklenme olmaz.

Mutlaka sahura kalkmak gerekir. Bu sayede gün içinde açlık ve susuzlukla daha iyi baş edilir. Metabolizma hızı da düşmemiş olur. Sahurda dengeli ve sağlıklı tabaklar tercih edilmelidir.  Sahurda kahvaltı yapmak en iyi seçeneklerden birisidir. Alerjiniz yoksa her güne yumurta ekleyerek tokluk süresini uzatabiliriz. Az tuzlu ya da tuzsuz peynir,tuzsuz zeytin, bol yeşillik ve olmazsa olmaz tam buğday ekmeği yumurtanın yanına mutlaka eklenmelidir. Eğer zeytininiz tuzlu ise sahurda onun yerini başka bir yağlı tohum olan ceviz ya da alternatif olarak avokado almalıdır. Sahura bir de süt/yoğurt/kefir ve beraberinde meyve ikililerinden oluşan bir ara öğün eklemek hem gün içinde yapılan öğün sayısını arttırır hem de meyve ile birlikte lif alımı artacağı için kabızlık problemleri yaşanmaz.

Sahurda su tüketimi 4-5 bardak ile sınırlanmalıdır ve bu suyun içine fındık büyüklüğünde konulacak taze zencefilde susuzluğu giderme de yardımcı olacaktır. Sahur yaptıktan en az yarım saat sonra uyumak midemiz biraz rahatlayacağı için daha iyidir. Bu sayede kilo alma durumları engellenmiş olur.

İftar tüm aileyi, arkadaşları, akrabaları bir araya getiren bir öğündür. Bu yüzden özenli sofralar kurulur. İftarda gün içindeki uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin dengesini korumak için iftariyeliklerle (hurma, zeytin, peynir) orucu açmak gerekir. Hazırlanan mükellef sofralardaki yiyeceklere çok yüklenmemek için iftarı 2’ye bölmek iyi bir tercih olacaktır. İlk aşamada çorba, salata ile yemeğe başlayıp biraz ara verdikten sonra ana yemeğe geçmek kontrolün elimizde olması sağlamakla kalmaz yemeklerin midemize de rahatsızlık vermesini engeller. Ana yemek sebze ve et grubunun kombinasyonu olacak şeklinde ayarlanmalıdır. Bunun yanında tam buğday ekmek ya da onun yerine ölçüsüne dikkat ederek her gün olmamak şartıyla ramazan pidesi eklenebilir. İftarda yapılan en büyük yanlış ilk olarak suya yüklenmektir aman dikkat midede sindirimin daha iyi olmasını istiyorsak orucumuzu iftariyelik ile açtıktan sonra çorbamızı salatamızı içtikten sonra su eklenmeli ya da sadece bir bardak ile sınırlandırılmalıdır.

Türk kahvesi sevenler için yemekten en az 45 dakika sonra içilmelidir. Yanında içilecek maden suyu gün içinde kaybedilen mineralleri yerine koymamıza yardımcı olacaktır.

İftardan sonra erken uyumuyorsak meyve+kuruyemiş ya da meyve + süt- yoğurt- kefir gurubundan alternatiflerle ara öğün yapmalıyız. Ara öğünümüzü tatlı olarak tercih etmek istiyorsak haftada maksimum 2 kez ile sınırlandırmalı ve şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılardan tercih etmeliyiz. İftar ile sahur arasına en az 2 litre su içmeyi unutmamalıyız.

Ramazan ayında hareketsizlik en çok görülen durumlardır. Beslenmenin yanında iftardan 1 saat sonra yapılacak yürüyüşler mide hareketlerini hızlandırarak sindirime yardımcı olacaktır.

HERKESE HAYIRLI RAMAZANLAR…

ETİKETLER: , , , ,
Yazarın Diğer Yazıları