köşkvefatmanşetsporcovid-19trafikkazaeğitim
DOLAR
27,3992
EURO
29,0248
ALTIN
1.643,22
BIST
8.218,74
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
29°C
Köşk
29°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Açık
29°C

Köşk’te imece usulü ramazan hazırlığı

Köşk’te imece usulü ramazan hazırlığı
30.03.2022 11:04
A+
A-

Köşk’te yaşayan kadınların büyük bölümü, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan yufka ve diğer yiyeceklerin yapımı için ramazana sayılı günler kala bir araya gelerek Köşk’te dayanışma ruhu sergiledi.

İlçemizde de gelenekselleşen yufka ve diğer yiyeceklerin hazırlanması için her gün bir evde ya da bahçede bir araya gelen akraba ve komşu kadınlar, hummalı çalışma gerçekleştiriyor. Sabahın erken saatlerinde komşu ya da akrabanın evinde buluşan kadınlar ilk önce hamur yoğuruyor. Kadınların bir kısmı hamurdan yufka, erişte, yuvarlama (sıkma), börek ve tatlı yaparken bir kısmı da hazırlanan yiyecekleri odun ateşiyle yakılan kuzinede ya da ocakta pişiriyor. Yaklaşık 7 saatlik meşakkatli hazırlama sürecinde zaman zaman eşlerden ve çocuklardan da destek alınıyor. Hazırlanan yiyecekler, evlerin uygun bölümünde muhafaza edilerek ramazanda sofralara lezzet katıyor.

BU BİZİM İÇİN AYNI ZAMANDA BİR KÜLTÜR

Akrabaları ve komşularıyla ramazan için hazırlık yapan ev hanımları; bir aile için ortalama 200-250 yufka açtıklarını, bu sayının kalabalık aileler için 400’ü bulduğunu söylediler. Ramazan öncesinde yaptıkları bu işin kendileri için gelenek olduğunu anlatan hanımlar; “Yufka açıyoruz, börek, erişte yapıyoruz. İmece usulüyle, ortaklaşa yapıyoruz. Bir gün onlarda, bir gün başkasında. Ramazan başlayana kadar sürer hazırlıklar. Bizim içinde hazır yemek oluyor, bazen Ramazandan sonraya da kalıyor. Bu hazırlıklar aynı zamanda büyüklerimizden, yaşlılarımızdan bize kalan bir kültür. Biz bunu büyüklerimizden öğrendik, şimdi de çocuklarımıza öğretiyor nesilden nesile aktararak devam ettirmeye çalışıyoruz. İmece usulü sırayla her gün bir aileye, ne istiyorsa, nasıl istiyorsa yapıyoruz. Dışarıdan almaktan daha iyi. Dışarıda hazır yufka da satılıyor ama böyle kendi yaptığını, nasıl yaptığını biliyorsun. Daha güzel oluyor. Hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem de oturuyoruz, muhabbet ediyoruz. ” diye konuştu.