köşkvefatmanşetsporcovid-19trafikkazaeğitim
DOLAR
27,4518
EURO
29,0061
ALTIN
1.641,09
BIST
8.218,74
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
29°C
Köşk
29°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Açık
29°C

Köşk’te kara saban teknolojiye meydan okuyor

Köşk’te kara saban teknolojiye meydan okuyor
29.03.2022 10:38
A+
A-

Türkiye’de en fazla incir, kestane ve zeytin üretiminin gerçekleştirildiği ilçelerin başında gelen Köşk’ün verimli dağlarında öküzler halen kıymetli. Tarım işlerinde çiftçinin en büyük yardımcısı olan öküzler, teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutan karasabanla bahçelerin işlenmesinde kullanılıyor. Bir çift öküz ile çift sürmenin gündelik ücretinin 700 TL olduğu ifade edilirken, öküz çiftinin aynı zamanda iyi bir gelir kapısı olarak görülüyor.

Köşk’ün yüksek rakımlı dağ köylerindeki engebeli arazilerde çiftçiler arazilerini asırlar öncesinde olduğu gibi karasabana koştukları öküzlerle işliyor. Öküzle çift sürmelerinin sebebinin ekonomik nedenlerden değil zorlu arazi şartlarından kaynaklandığını belirten vatandaşlar, öküz ile çift sürmenin maliyetinin traktöre göre çok daha fazla olmasına rağmen eğimli arazi şartlarında halen öküz kullanmak zorunda olduklarını belirttiler.

Arazi yapısının engebeli olması nedeniyle öküz beslemenin yıl boyunca büyük bir maliyette olduğunu belirten Ilıdağlı çiftçilerden Şenol Toklu, traktör veya motor gücünün engebeli arazide iş görememesinden dolayı mecburen öküz kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Bu yıl geçen yıllara göre yağışların çok güzel olduğunu ve çift sürüm işinin uzun zaman devam edeceğini kaydeden Şenol Toklu, yaklaşık yarım asırdan bu yana öküzlerle çift sürdüğünü, öküzlerin çektiği sabanla çiftin daha güzel olduğunu söyledi.

Bir çift öküz ile çift sürmenin gündelik ücretinin bu yıl 700 TL olduğunu da belirten Şenol Toklu, çalışan için bu rakamın iyi olduğunu belirterek keyifle toprağı işlemeye devam ettiklerini söyledi.