köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3351
EURO
35,1782
ALTIN
2.246,99
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
18°C

Sevim Koçyiğit Doğan

Diyetisyen
Adres:
Kurtuluş Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No:28, Böcekli Apart. Kat: 4 Efeler, Aydın
Telefon: (0256) 213 87 22 - (0537) 618 01 06

‘Neden kilo veremiyorum’ diye sorguluyormusunuz?

20 Ocak 2022 11:10
A+
A-

Son günlerde en sık duyduğumuz cümle;

‘’Hayatımda beslenme düzeni ve sporumla ilgili hiçbir değişiklik olmadı ama ben kilo veremiyorum ve hatta alıyorum… ‘’

Sizce bunun sebebi ne olabilir? Altında yatan birçok sebep olabilir.

1)Fark etmeden daha fazla yiyor, özellikle de uzayan kış geceleri sizin bunu fark etmenize engel oluyor olabilir. Gece yatmadan önce yapılan atıştırmalıklar kilo almanıza sebep olur.

2)Uyku düzeninizde değişiklik olmuş olabilir. Araştırmalara göre 6-8 saatten daha az süre uyuyan bireyler gün içinde açlık krizlerini daha zor önlerler. 

3)Sadece yediklerimiz mi etkiliyor? Hayır. Yedikleriniz değiştirmediyseniz içtiklerinize bir göz atın. Şekersiz içilen çay, kahvelerin bir kalorisi yoktur ama bu içeceklere ekstra krema, süt şeker girerse yeme düzeni değişmese bile kilo alımı gerçekleşir. Bu yüzden sadece yediklerimize değil içtiklerimize de dikkat etmeliyiz.

4)En son ne zaman kan tahlili yaptırdınız? Kan değerlerinde bir bozukluk varsa kilo alımını tetikleyebilir. Örneğin tiroid problemleri, kan şekeri dengesizlikleri, vitamin-mineral eksiklikleri beslenmenize dikkat etseniz bile kilo almanıza sebep olabilir.

5)Az su içmenin kilo verememeye etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Hepimiz gün içinde özellikle de kış aylarında su içmeyi unutuyoruz. Su bizim metabolizmamızı hızlandırmakla kalmıyor iştahımızı baskılayarak farklı besinlere yönelmeyi de engelliyor. Tam tersi durumda metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte daha kalorili besinler alınırsa kilo almak kaçınılmaz bir hal alır.

6)Spor sonrası mı tartılıyorsunuz? Evet, yanlış duymadınız. Spor sonrasında kaslarımızın şişmesi sonucunda tartıdaki rakam fazla çıkar. Bu yüzden spordan en az bir gün sonra tartıya çıkmalıyız.

7)Regl döneminde mi tartılıyorsunuz? Biz kadınlar regl dönemi öncesinde ve sırasında kendimizi şiş hissederiz. Tartıya çıktığımızda rakamımız artmış olabilir. Yani kilo almış gibi görünsek de bu durum geçicidir. Moralimiz bozulmasın.

 

Tüm bu problemler çözüldü. Kilo verememe sorunu hala devam ediyorsa stresli bir dönem geçiriyor olabilirsiniz. Stres son zamanlarda çağımızın en büyük problemi haline gelmiştir. Yaşadığımız çevre, iş hayatı, okul hayatı, aile içi sorunlar, ekonomik durumlar stresin başlıca sebepleri arasındadır. Sinir sistemimizin yanında sindirim sitemimizde stresten çok etkilenmektedir. Strese sebep olan kortizol hormonu yüksekliği metabolizmanın yavaşlamasına, yeme düzeninin bozulmasına (çok yeme ya da yeme isteğinin yok olması) sebep olur. Bunun sonucu olarak da kendini şiş hissetme, şekerli ve kalorili besinlere yönelme, açlık ya da yeme krizlerine girme gibi problemler yaşanabilir. Böyle durumların yaşanmaması için stresle başa çıkılmalıdır. 

!!! Unutmayın ki siz tartıdaki rakamdan daha değerlisiniz…

Bir sonraki yazımızda stresle başa çıkmanın yollarını konuşacağız.

Yazarın Diğer Yazıları