köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3358
EURO
35,1663
ALTIN
2.241,66
BIST
8.745,71
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C

Sevim Koçyiğit Doğan

Diyetisyen
Adres:
Kurtuluş Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No:28, Böcekli Apart. Kat: 4 Efeler, Aydın
Telefon: (0256) 213 87 22 - (0537) 618 01 06

Yeni yıla Merhaba demeye hazırmısınız?

30 Aralık 2021 19:48
A+
A-

Bir yılı daha geride bırakırken yine hepimiz heyecanlı ve umutluyuz… 2022 yılına, yeni hedeflerle ve niyetlerle, daha çok sağlık, daha çok mutluluk ve huzur dileyerek merhaba diyeceğiz. Bunun için planlarımız yapıldı bile. Kimimiz evde ailemizle ya da aile bildiklerimizle, kimimiz uzun zamandır görüşemediğimiz dostlarımızla, kimimiz ise dışarıda tüm coşkusu ile yeni yılı karşılayacak. 

Mükemmel titizlikte sofralar kurulacak ve bol sohbet eşliğinde güzel bir akşam geçirilecek. O akşam neredeyse tüm dünya bir sonraki yıl için önce sağlık diyerek yeni kararlar alacak ve yeni başlangıçlar için planlar yapacak. Bunların başında sağlıklı yaşamak olduğunu düşünüyor ve günümüz yaşam koşullarını düşününce, size hak veriyoruz. Haydi o zaman tüm sağlıklı yaşam dilekleriniz için sizlere şimdiden ilham olalım ve cesaret verelim. 

Sağlıklı bir yaşam kararı aldıysanız bunun en iyi yolu doğru beslenme ve ideal kilo aralığından geçiyor. Aslında hepiniz bunu biliyorsunuz ama adım atmaya korkup erteliyorsunuz. Şimdiden yılbaşı sonrası düzene gireriz dediğinizi duyar gibiyiz. Ama unutmayın ki şartlar hiçbir zaman mükemmel olmayacak! O yüzden hala vaktimiz varken yılbaşı gecesini en iyi şekilde atlatabiliriz.  Bunun için ilk atacağımız adım yılbaşı hazırlığında birçok kişinin yaptığı en büyük hatayı düzeltmek olmalıdır. Yılbaşı akşamı daha fazla besin tüketileceği düşüncesiyle birçok kişi gün içerisinde kendisini aç bırakır. Bunun sonucunda akşam birden vücuduna yüklenecektir ve gece boyunca midesinde oluşan hazımsızlık-şişlik şikayetinden rahatsızlık duyacaktır. Çözümü de gazlı içecekler ve maden suyunda arayarak boşa alınan kaloriler ve rahatsız bir vücutla geceye başlayacaktır. Tüm bunların yerine sabahtan başlayarak öğünlerimizi düzenli ve yeterli (düşük kalori ve glisemik indeks içeren besinlerden zengin) almak gerekir ki akşam yemeğine kadar metabolizmamız yavaşlamasın, sindirim faaliyetleri devam etsin. Hatta akşama doğru yapılacak küçük bir yürüyüşte metabolizmamızın hızlanmasını destekleyecektir. Devamında akşam ki menümüz dengeli ve yeterli beslenmeye uygun olmalıdır. Eğer evdeyseniz ona göre plan ve alışveriş yapılmalıdır ve o akşam yapılan yemekleri tatma konusunda dikkatli olunmalıdır. Çünkü birçok çeşit olacağı düşünülürse daha geceye başlamadan çok kalori yüklemesi yapılmış olur. Bunun için yemek yaparken sakız çiğnemek iyi bir alternatif olabilir. Eğer dışarıda olunacaksa da menü önceden gözden geçirilmelidir. Fazla yemenin önüne geçebilmek adına restorana giderken çok aç gitmemek ve bol bol su tüketmek önerilebilir. Önden gelen kızartılmış ara sıcaklar yerine zeytinyağlı olanları yemekte fayda vardır. Bu sayede fazla kalori alınmamış olacaktır. Ayrıca eğer dışarıdaysanız sınırsız içecekli yerleri tercih etmemeniz size yardımcı olacaktır.

Evde ya da dışarıda olmanız fark etmeksizin öğününüze bir çeşit çorba ile yemeğe başlayıp bol bol çiğ sebzelerden hazırlanmış salatalar ile desteklemeniz avantajınız olacaktır. Akşam yemeği tercihinizde az yağlı ve sindirimi kolay olan yiyecekler olmalıdır. Mesela bol yağlı soslu bir et yemeği yerine daha çok sebzeli, ızgara, haşlama veya fırında hazırlanmış bir et- tavuk- balık tercih etmelisiniz. Bu besinlerden tercihinize bağlı olarak derili kısımlar varsa kesinlikle tüketilmemelidir Aşırı tüketiminizi önlemek adına yavaş yavaş çiğneyerek çatal-bıçak masaya sık sık bırakılarak ve hatta tüm çeşitler masaya gelmeden tek tek servis edilerek tüketilmelidir. Eğer ana yemek çok çeşitli ise hepsinin tadına bakmak adına küçük parçalarda alınmalı ve iyi çiğnenmelidir. Ana yemek yanına yüksek karbonhidrat yoğunluklu pilav, makarna, börek sarma vb gıdalar yerine bulgur, kinoa gibi posalı tahıllardan yapılmış besinler seçilmelidir. Ya da yüksek yoğunluklu karbonhidratlardan sadece bir çeşite yer vererek hem bedeninizi hem de ruhunuzu doyurmuş olursunuz.

Yılbaşı akşamı tatlı tercihinizi ise sütlü ve meyveli olanlardan yana kullanmalısınız. Çünkü şerbetli hamur tatlıları kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için hem uzun süreli tokluk sağlamaz hem de vücudumuzu çok fazla yorar. Atıştırmalık yiyeceklere aman dikkat! Günün sonunun hüsranla bitmemesi için atıştırmalıklarda porsiyon kontrolü yaparak kendinizi frenlemelisiniz. Zaten her zamankinden yoğun bir yemek oldu ve sindirim sisteminiz daha çok çalıştı. 

Alkol alacaklar, extra dikkat! Tabi ki alkolün sağlık açısından güvenli bir alt sınırı yoktur. Bu yüzden miktarına, alma hızına ve de cinsine dikkat edelim. Alkol oranı en düşük içecek olan şarap en fazla 2 kadeh olacak şekilde güvenle tüketilebilir. Vücutta ödem oluşturmaması için aynı oranda su içmeye dikkat edelim. Ayrıca kan şekerinde ani dalgalanma yapmaması için yemekle birlikte alınmalı, yanında çok yağlı mezeler ve kuru yemiş tercih edilmemelidir. Çünkü alkol yağın emilimini arttırmaktadır. O yüzden geceye yayarak tüketmek yararınıza olacaktır.

Yeni yıl; yeni umutlar yeni hayaller dedik. Umarım bu gelen yeni yıl önce sağlık diyerek hedeflerimize ulaştığımız, sevgi, başarı, huzur, aşk, mutluluk dolu bir yıl olur. 

MUTLU YILLAR…

Yazarın Diğer Yazıları