köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3308
EURO
35,1814
ALTIN
2.247,37
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
18°C

Sevim Koçyiğit Doğan

Diyetisyen
Adres:
Kurtuluş Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No:28, Böcekli Apart. Kat: 4 Efeler, Aydın
Telefon: (0256) 213 87 22 - (0537) 618 01 06

Güçlü bağışıklık, güçlü sen

4 Aralık 2021 09:25
A+
A-

Bizim savunmamız olan bağışıklık sistemi vücudu zararlı mikroorganizmalardan korur ve her zaman çalışır durumdadır. Yapılan egzersizler, yaş, psikolojik durum, stres, probiyotik kullanımı ve yeterli-dengeli beslenme bağışıklık sisteminin çalışma durumunu etkileyen faktörlerdendir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi güçlenmek için gerekenden fazla desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu ihtiyaç için yapılabilecek en doğru hamleler arasında beslenmede ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler yer alır. Bu desteği sağlamak adına ilk olarak mucizevi diye adlandırılan bazı besinler günlük beslenmeye eklenmelidir. 

Bu mucizevi besinlerden bazıları;

BALIK

Balık bağışıklığı güçlendiren besinler arasında ilk sıradadır. Vücudumuzdan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olan omega-3 kaynağıdır. Omega-3 vücutta sentezlenmediği için haftada 2-3 kez tüketilmeli ya da omega-3 takviyesi alınmalıdır.

YUMURTA

Vücudu hastalıklardan koruyan antikorların yapısı proteinlerden oluşmaktadır. En kaliteli protein kaynağı olan yumurta günlük beslenmeye eklenmelidir. Alerjen etkiler gösteriyorsa kullanmadan önce uzmanına başvurulmalıdır.

YOĞURT ve KEFİR

Hem protein hem de probiyotik içeriği yüksek besinlerdir. Bu sayede bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak vücudun zararlı mikroorganizmalardan korunmasına yardımcı olur.

MEYVELER

Bağışıklık sitemini güçlendiren meyvelerin başında narenciye diye adlandırılan C vitamini içeriği yüksek olan portakal, mandalina, greyfurt gelmektedir. Son yıllarda bu meyvelerin arasına yüksek antioksidan içeriği ile nar da katılmıştır. Kişinin ihtiyacına göre günlük 2-3 porsiyon taze meyve tüketilmelidir.

SEBZELER

Farklı renklere sahip olan sebzeler vitamin ve mineralce zengindir. Bunun yanında yüksek antioksidan ve posa içeriği sayesinde vücudu hastalıklara yakalanma riskinden korur.

KURUYEMİŞLER VE YAĞLI TOHUMLAR

Yüksek oranda omega-3 içerirler. Bu sayede vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olurlar. Bu grubun içinde yer alan badem, ceviz, fındık, keten tohumu, kabak çekirdeği gibi besinleri vitamin mineral kaybı yaşamaması için kavrulmadan çiğ tüketilmesi önerilir.

ZERDEÇAL ve ZENCEFİL

Düzenli tüketiminde metabolizmayı hızlandırma ve bağışıklığı güçlendirme etkisi vardır. Karaciğerin korunmasına yardımcı olan zerdeçal yemeklerde ya da yenilen yoğurtta kullanılabilir. Zencefil ise bitki çayı olarak ya da içilen sulara eklenerek tüketilebilir.

BİTKİ ÇAYI

Metabolizmayı hızlandırmada etkili olan yeşil çay bu sayede toksik maddelerin vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olur. Yüksek antioksidan ve C vitamini içeriği ile kuşburnu çayı ise kanın temizlenmesine yardımcı olur. Eğer tansiyon problemi varsa bitki çaylarını tüketmeden önce bir uzmanına danışılmalıdır.

SU

Vücuttan toksik maddelerin atılmasında ve hücrelerin çalışmasında çok etkilidir. Bu yüzden günlük en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.

Beslenmenin yanında yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri ile vücut daha da iyi bir duruma gelecektir. Bağışıklık sistemi güçlü olacak hastalıklara yakalanma riski azalacaktır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri;

DÜZENLİ EGZERSİZ

Yapılan araştırmalar düzenli egzersiz yapmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu gözlemlemiştir. Bu yüzden egzersiz yaşam tarzı haline getirilmelidir.

PPOBİYOTİK KULLANIMI

Probiyotik vücut için gerekli yararlı bakterilerdir. Takviyeler ya da probiyotik besinleri (ev yapımı turşu, ev yapımı yoğurt, kefir, şalgam suyu vb.) günlük beslenmeye ekleyerek bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.

STRES

Stres bağışıklık siteminin en büyük düşmanlarındandır. Olabildiğince stresten uzak durulmalıdır. Arkadaşlarla ya da aile ile geçirilen kaliteli zamanlar stresi azaltmaya yardımcı olacaktır. Eğer bu mümkün olmuyorsa stresi yönetmeyi bilmeli ve vücudu ele geçirmesene izin verilmemelidir. 

POZİTİF DÜŞÜNCE 

Hayata pozitif yaklaşmak bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Her olaya iyi tarafında bakmak daha iyi hissettirecektir. Bunun sonucu olarak vücudumuz kötü etkilenmeyecektir. 

UYKU

İyi ve kaliteli olan uyku vücudun hastalıklarla savaşması için güç toplamasına yani bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bu yüzden 6-8 saat aralığında alınan kaliteli uyku yeterli olacaktır.

ALKOL ve SİGARA

Alkol ve sigara kullanmak hastalıklara davetiye çıkarır diyebiliriz. Hem hastalıklara yakalanmamak hem de kaliteli bir yaşam sürdürmek için alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

TEMİZLİK ve HİJYEN

Hastalıklara yakalanmamanın en önemli yolu temizlik ve hijyene dikkat etmektir. Bu noktada gün içinde ellerin iyi yıkaması ve kişisel temizliğe önem verilmesi gerekmektedir.

!!! UNUTMAYIN 

Hastalığı önlemek hastalığa yakalanmaktan daha ucuz ve kolaydır.

Yazarın Diğer Yazıları