Gökkiriş mahallesine bağlı Hacet Dede tepesinde bulunan yatır’ın gizemi ziyaretçilerini büyülüyor.
Gökkiriş yaylasında ismini bulunduğu bölgeden alan ve Bin 831 metre yüksekliği ile Aydın’ın en yüksek noktasında bulunan Hacet Dede Yatırı’nın bakımı mahalle sakinleri tarafından yapılırken, uzunluğu yaklaşık olarak 5 – 6 metre ve etrafı taşlarla örülü olan yatırın giriş kapısı bulunmuyor. Hacet Dede Yatırı ile ilgili rivayetler bölgeyi ziyarete eden vatandaşların ilgisini çekiyor.
Bazı kaynaklara göre Hacet Dede; Türk’lerin ilk yerleşim yerleri arasında
Eski Türk mitolojisinde dağlar ata – ecdat olarak görülmüş, zor zamanlarda ona sığınılmış. Bu korumaya karşılık olarak dağlara kanlı ya da kansız kurbanlar sunulmuş. Kansız kurban olarak; ateşe yağ veya çay atmak, içki sunmak, çaput bağlamak ve getirilen hediye taşlar ile oluşturulan anıt yapılar sayılabilir. Eski Türk inanışına göre “Dağ İyesi” denilen; Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde dağın koruyucu ruhuna sunulan kansız kurbanın en güzel örneği sayılabilecek taş anıtlardan birisinin Hacet Dede Tepesinde olması nedeniyle Türklerin ilk yerleşim yerlerinden birisi olduğu düşünülüyor.
Bir komutan yada asker olabileceği söyleniyor
Osmanlı tarihçisi Aşık Paşazade’nin yazdığı tarih kitabında Hacet Dede için “Savaşta öldü, toprağa verildi. Yeri belli olsun diye taşla çevrildi” ifadesi geçiyor. Araştırmacılar buradan yola çıkarak Hacet Dede’nin aynı zamanda komutan – asker olabileceğini ifade ediyorlar.
Mahalle sakinlerinden edinilen bilgiye göre, yatır’ın bulunduğu bölgede bazı ziyaretçiler elinde silahlıyla bir asker gördüklerini ifade etmişler. Ayrıca yine bölgede pek rastlanmamasına rağmen, yatırı çevreleyen taşları kaldırdıklarında altlarında uğur böceklerine rastladıklarını söylediler.