köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3370
EURO
35,2002
ALTIN
2.247,05
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
19°C

Tuğba Gökkaya

Psikolog / Aile DanışmanıAdres: Kazım Dirik Mahallesi Süvari Caddesi No:53 Bornova/İzmir

Tabuları yıkmaya ne dersiniz?

24 Ekim 2021 11:44
A+
A-

Her birey bir bölümünün  kendisinin sahip olduğu, bir bölümünün ise  tüm insanlıkla ortak paydada yer aldığı  içsel bir doğaya sahiptir. Ortak payda herkes için dışa vurulabilen duygu, davranış bütünüdür. Farklı olan içsel dünya ise her bireyde kendine özgüdür  ve bilimsel açıdan incelenmesi, keşfedilmesi mümkündür. Bu içsel dünyayı keşfeden, kişinin kendi ışığında yolunu bulmasına yardımcı olan bilim dalı psikolojidir.

Psikoloji, geniş bir perspektiften bakıldığında insan zihnini, davranış örüntülerini inceleyen ruh bilimi olarak da adlandırılan bir bilim dalıdır. İçsel süreçlerin yanı sıra, psikoloji bilimi insanlar arasındaki davranış örüntülerini, grup içi ve gruplar arası iletişim süreçlerini de incelemektedir.

İnsan psikolojisi, zihinsel bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Aynı olay ve durumlara kişiler bireysel farklılıklara bağlı olarak farklı tepkiler gösterebilirler.  Öz benlikte ortak davranışların varolmasına  rağmen  psikolojik açıdan sağlıklı olan birey ile sağlıklı olmayan birey arasında farklılıklar vardır.  Psikologlar bu noktada devreye girerek kişinin davranış problemleri altında yatan nedenleri bulmasına ve çözümlemesine yardımcı olmaya çalışır. Kişinin içsel süreçlerinde kendini keşfetmesi, kendisiyle yüzleşmesi ve kendi problemlerine çözümler üretmesi için yol gösterici bir rol oynar. Ancak bu noktada toplumda da yanlış bilinen bir noktaya vurgu yapmak gerekmektedir. Psikolog sizin sorunlarınız çözen, size direktifler verip ne yapmanız gerektiğini söyleyen  kişi değildir.

Delilik, sinir sistemindeki kimyasalların salınımının dengesizliğinden dolayı ortaya çıkan rahatsızlıkların genel adıdır.  İçsel bunalımlar, kendini gerçekleştirememiş olmanın ortaya çıkardığı çatışmalar, hafif duygu durum bozuklukları delilik kavramının tanımı içerisinde yer almamaktadır. Psikolog ise işin kimyasal boyutuyla değil, içsel ve duygusal boyutuyla ilgilenen kişidir.

Zaman zaman kendinizi yorgun, çaresiz, kendinizle çatışma halinde hissedebilir ve tüm bunların neden olduğu fizyolojik yansımaları yaşarken bulabilirsiniz. Nasıl kalbiniz sıkıştığında bir doktora başvuruyorsanız, ruhunuz sancıdığında da  bir psikologdan destek almanız olağandır. Korkmayın, destek alıyor olmanız deli olduğunuz anlamına gelmez! 

Yazarın Diğer Yazıları