Türkiye’de en fazla kestane üretiminin yapıldığı bölgelerden biri olan Köşk’ün yüksek kesimlerinde geçen hafta başlayan kestane hasadı devam ediyor.
Yüksekliği zaman zaman 60 – 70 metreye kadar ulaşan kestane ağaçlarına tırmanan erkekler tarafından hasadı yapılan kestaneler, kadınlar tarafından toplanıyor. Dökek alanı adı verilen bölgelerde olgunlaşması beklenen kestaneler daha sonra dikenlerinden ayıklanarak pazara indiriliyor.
Kestane hasadının zor ve oldukça meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Cumayanı mahallesi Kocagedik mevkii bölgesi üreticilerinden Yasin Girgin; “Bu yıl sezonun hızlı başladı. Yaşanan kuraklıktan dolayı kestanede rekolte ciddi oranda düştü buna karşın da turfanda fiyatları 30 – 40 TL civarında seyrediyor. İnşallah kazasız belasız kestaneyi bitiririz. Çok zor bir iş. 15 metreden 40 metreye kadar yüksekliğe sahip ağaçlar var. Bu işi temelden eğitim alan ve çocukluğundan bu yana ağaca çıkmış olanlar yapıyor. Eğer çalışacak kişinin ağaca tırmanma kabiliyeti yoksa biz onları kestane ağacına çıkarmıyoruz.” dedi.
Binbir zorlukla kestane ağaçlarının dalından düşürülen kozalak içindeki yeşil kestaneler toplayıcılar tarafından diken geçirmez eldivenle toplanıp kestane kuyularında depolanıyor. Bir süre bu kuyularda bekletilerek olgunlaşıp tat oranı yükselen kestaneler kuyuda birkaç yağış gördükten sonra çıkarılıp makine ile dikenli kabuğundan ayrıldıktan sonra kışın tüketilen en keyifli meyveler arasında yerini alıyor.