köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,2981
EURO
35,1679
ALTIN
2.243,09
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Parçalı Bulutlu
19°C
Köşk
19°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Açık
18°C

Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen
Adres: Mimar Sinan, 2387. Sk. No:1 Efeler/Aydın
Telefon: (0256) 214 00 54

Kalp Sağlığınıza Yatırım Yapın!

20 Ocak 2021 14:53
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ölüm verileri toplam ölümlerin içinde kalp hastalıklarının payının gittikçe artma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Kalp hastalıkları tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

Harvard Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü kardiyolog Dr. Deepak L. Bhatt, kalbimizi sağlıklı tutan yaşam tarzı alışkanlıkları, bizi COVID-19 ve grip gibi enfeksiyonlardankaynaklanan ciddi komplikasyonlara karşı daha az savunmasız bırakabileceğini söylemektedir.

Peki bu kalp sağlığına uygun alışkanlıklar tam olarak nedir? Amerikan Kalp Derneği bu alışkanlıklara  “Hayatın Basit 7 Kuralı” adını vermektedir.

  1. Sigara içmeyi bırakın.
  2. Daha iyi beslenin.
  3. Aktif olun.
  4. Kilo verin.
  5. Kan basıncınızı yönetin.
  6. Kolesterolünüzü kontrol edin.
  7. Kan şekerinizi azaltın.

Elbette herkesin kilo vermesi veya kan şekerini düşürmesi gerekmiyor.Ne yazık ki, ikinci ve üçüncü adımlar için durum böyle değil. Çoğu insan sebze, kepekli tahıllar, fasulye ve meyve gibi bitki bazlı yiyecekleri yeterince yemiyor ve birçok insanın da günlük fiziksel aktivite seviyesi oldukça düşük. Önerilen egzersiz her hafta en az 150 dakikalık orta yoğunlukta aerobik aktivite (tempolu yürüyüş gibi) artı haftada en az iki gün kas güçlendirme aktivitesidir (ağırlık kaldırma gibi).

Tabii ki, diyetinizi geliştirmeniz ve egzersiz yapmanız kilo vermenize yardımcı olacaktır (dördüncü adım). Ama daha iyi yemek yemenin ve daha fazla hareket etmenin beşinci, altıncı ve yedinci adımlarda yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Küçük bir değişiklikle başlayın! Ardından2021’de bu üç şeyi yaparak kalbinize bir iyilik yapın!

En sevdiğiniz yemek tariflerinden birinde eti fasulyeyle değiştirin. Beyaz ekmek yerine bir dilim tam tahıllı ekmek yiyin. Daha önce hiç yemediğiniz bir sebzeyi deneyin.

10 dakika boyunca kalp atış hızı yükseltici bir egzersiz yapın. Mahallenizde hızlı bir yürüyüş yapın. Bir koşu bandı veya başka bir egzersiz makinesini deneyin. Basit jimnastik hareketleri de işe yarayacaktır.

Bir tartıya çıkın, ardından vücut kitle indeksinizi hesaplamak için kilonuzu ve boyunuzu kullanın. Kan basıncınızı ölçün. Kolesterol ve açlık kan şekeri değerlerini içermesi gereken en son kan testi sonuçlarınız için tıbbi kayıtlarınızı kontrol edin.

Standart hedefler şunlardır:

18,5 ile 25 arasında vücut kitle indeksi

120/80 mm / Hg’nin altındaki kan basıncı

200 mg / dL’den az toplam kolesterol

100 mg / dL’nin altında açlık kan şekeri

Yaşınıza, tıbbi ve aile geçmişinize bağlı olarak bireysel hedeflerinizin değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bu dört değerin sizin için en uygun aralıkta olmasını sağlamak için bir doktor ve diyetisyene danışın. Yavaş yavaş daha sağlıklı yiyecekler yemek ve egzersiz yapmak için daha fazla zaman harcamak, kalbinizde ve genel sağlığınızda gerçekten bir fark yaratacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları