köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
19°C

Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen
Adres: Mimar Sinan, 2387. Sk. No:1 Efeler/Aydın
Telefon: (0256) 214 00 54

Yaygın Üç Hastalıkta Gıda Takviyelerin Yeri

16 Aralık 2020 14:10
A+
A-

Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve anksiyete, genellikle ilaçla tedavi edilen üç yaygın hastalıktır. Kişiler bazen bu ilaçları kullanmakta çekimser kalabilmektedirler. BrighamandWomen’sHospital’dakiOsherClinical Center forIntegrativeMedicine’in tıbbi direktörü ve Harvard Medical’daklinik tıp profesörü yardımcısı olan Dr. Donald Levy, bu durumlarda diyet takviyelerinin bir seçenek olabileceğini söylemektedir.

Araştırmalar, tek başına veya geleneksel tedavilerle birlikte bazı şifalı bitkiler, vitaminler, mineraller ve diğer maddelerin bu durumların tedavisinde etkili olabileceğini ve doktorunuzun onaylaması koşuluyla, kullanımının büyük ölçüde güvenli olduğunu göstermiştir.

Yüksek Kolesterol

Statinler, yüksek kolesterolü iyileştirmek için en sık reçete edilen ilaç sınıfıdır, ancak bunları kullanmak istemeyen insanlar için alternatifler vardır.

D3 vitamini: Bir statin ilacını tolere edemiyorsanız ve D vitamini eksikliğiniz varsa Dr. Levy’ye göre bir D3 vitamini takviyesi yardımcı olabilir.

Fitosteroller:Fitosteroller (bitki stanolleri veya steroller olarak da adlandırılır), bitkilerin hücre zarlarından elde edilir ve hap şeklinde alınabilir. Ayrıca fındık, fasulye, meyve ve sebze gibi yiyeceklerde de doğal olarak bulunurlar. Dr. Levy, araştırmalar, fitosterol takviyelerinin günde 2.000 ila 3.000 miligram (mg) alan kişilerde “kötü” LDL kolesterolü% 14’e kadar düşürebileceğini gösteriyor. Alacağınız takviyenin fitosterol ester içermesi gerektiğini de unutmayın.

Kırmızı pirinç mayası:Kırmızı maya pirinci takviyeleri, beyaz pirinçte yetiştirilen bir tür mayadan yapılır. Kırmızı maya pirinci Çin tıbbında uzun süredir kullanılmaktadır ve modern araştırmalar, altı ay boyunca günde 2.400 ile 3.600 mg alan kişilerin LDL kolesterolünü% 20 ila% 25 oranında azaltabildiğini göstermektedir. AmericanJournal of Cardiology’de yayınlanan bir 2008 araştırması, kırmızı maya pirincinin, kalp krizi geçirdikten sonra takviye alan yaklaşık 5.000 kişide ölümleri ve tekrarlayan kalp krizlerini azaltmada da etkili olduğunu buldu. Kırmızı maya pirinci, mantar tarafından üretilen ve gıda zehirlenmesine, böbrek hasarına ve bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilecek bir toksin olan tehlikeli bir madde olan sitrinin içerebileceğinden kullanılacak takviyenin güvenilir markalardan temin edilmesi oldukça önemlidir.

Yüksek Tansiyon

Magnezyum sitrat veya glisinat: Bazı kişilerde magnezyum minerali eksiktir. Ancak kan testleri vücuttaki toplam magnezyum seviyelerini tespit etmede iyi değildir çünkü vücudunuzdaki magnezyumun çoğu hücrelerde depolanır. Magnezyum eksikliği yaşayan kişilerde takviyeler, magnezyum seviyelerini artırabilir ve geleneksel tansiyon tedavileri ile birlikte alındığında yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Takviyelerin bir etki göstermesi genellikle altı haftaya kadar sürer. Ancak herkesin, özellikle böbrek hastalığı olanların magnezyum almaması gerekmektedir.

Likopen:Domates gibi sebzelere kırmızı rengini veren likopen,yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olabilecek bir antioksidandır.Konserve soslar dahil olmak üzere domates bazlı ürünler likopen içerirken, bu yiyecekler genellikle çok fazla sodyum içerir. Bu nedenle, birçok durumda likopeni bir takviye tercih etmek daha iyidir. Tipik olarak, insanların kan basıncında bir düşüş görmek için günlük 15 ila 25 mg likopen alması gerekmektedir.

Anksiyete

Özellikle menopoz döneminde anksiyete sorunları yaygındır.

Papatya özü: Bir çiçekten elde edilen bu öz, uzun süredir anksiyete tedavisinde kullanılmaktadır. Anksiyete genellikle uykusuzlukla başlar. Bu nedenle papatyanın da genellikle uyku yardımı olarak önerilmesi şaşırtıcı değildir. Pek çok kişi papatya çayı içer, ancak bir takviye almak daha uygun olabilir Araştırmalar, papatya takviyesi alan kişilerin, plasebo alanlara kıyasla kaygılarında önemli bir azalma gördüklerini bulmuştur. Günde 220 mg’lık bir kapsül alarak başlamak en iyisidir. % 1,2 apigeniniçeren bir takviye kullanımı tavsiye edilir.

Bazı takviyeler potansiyel olarak yararlı (veya en azından zararsız) olsa da, bu ürünlerin gözetiminin eksikliği, sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir. Bir takviye almadan önce, sahip olabileceğiniz herhangi bir tıbbi durum için güvenli olduğundan ve aldığınız ürünün herhangi bir ilaçla etkileşime girmeyeceğinden emin olmak için mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.

Yazarın Diğer Yazıları