köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3346
EURO
35,2006
ALTIN
2.247,92
BIST
8.718,11
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Az Bulutlu
17°C
Köşk
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
18°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Açık
19°C

Gülser Yolcubal

Egefiz Sağlıklı Yaşam Merkezi
Adres: Fatih mah, 1001 sk. No:1, 09100 Efeler/Aydın
Telefon: (0507) 392 66 23

Gebelik ve Egzersiz

3 Kasım 2020 14:20
A+
A-

Gebelik  annenin aktif geçirmesi gereken bir dönemdir. Gebelikteki hareketin  önemi ilk kez ibrani kölelerin daha kolay doğum yaptıklarının farkedilmesiyle anlaşılmıştır. Gebeler doktor izni ile bu dönemi çeşitli aktivitelerle geçirebilir. Bunlar yürüme, yüzme, koşu, fitness, pilates, yoga gibi gebenin durumuna ve ihtiyaçlarına göre çesitlendirilebilir.

Gebelik öncesinde aktif kişiler doktor izni ile spora ilk aylarda başlayabilir.  Hareketsiz kişilerse 12. Haftadan itibaren kontrollü bir şekilde başlamalıdır. Yapılan araştırmalara göre gebeler haftanın her gününü veya çoğu gününü 30 dakika egzersizle geçirmelidir.

Bu dönemde yapılan egzersizin faydaları şunlardır:

Dolaşım ve sindirim sistemini düzenler, annenin kilo kontrolünü sağlar, dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur, doğum için gereken kas aktivitesini destekler, annenin kendini iyi hissetmesini sağar, doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar, doğumdaki gerekli kas aktivitesini destekleyerek bebeğin itilmesini kolaylaştırır, hamilelik ve sonrasında oluşabilecek kas ağrılarının önüne geçer, doğum sonrası hızlı toparlanmayı sağlar.

Gebelikte temas sporları, kayak, su kayağı, hokey ve sıcak suda egzersiz önerilmez.

Günümüzde gebeler bu konuda profesyonel yardım almakta ve fizyoterapist eşliğinde sağlıklı bir şekilde bu dönemi geçirmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
29 Eylül 2020 14:01
13 Ekim 2020 11:54