köşkvefatmanşetsportrafikkazaeğitim
DOLAR
32,3639
EURO
34,9576
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Köşk Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Köşk
Parçalı Bulutlu
29°C
Köşk
29°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Açık
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Açık
25°C

Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen
Adres: Mimar Sinan, 2387. Sk. No:1 Efeler/Aydın
Telefon: (0256) 214 00 54

Fazla Kilolarınızdan Bağırsaklarınız Sorumlu Olabilir mi?

15 Eylül 2020 20:40
A+
A-

Sağlıklı bağırsaklara sahipseniz eğer sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz ile kolayca kilo verebilirsiniz. Gün içerisinde alınan enerji verilen enerjiden daha az ise kilo kaybı yaşanır. Ama uzun vadede kilo kaybı hedefleniyorsa sadece kalori kısıtlaması işe yaramaz. Alınan enerjinin hangi kaynaklardan alındığı da büyük önem taşır. Yaşam tarzı değişikliğine gidilmeden yapılan tüm diyetlerin başarısı kısa sürer. Sürekli kilo alıp vermek bir sonraki diyet girişimini daha güç hale getirir. Kilo alıp/verme; hormonlar, beslenme tarzı, fiziksel aktivite ve sinir hücreleri arasındaki kimyasal iletken olarak bilinen nörotransmitterlerden etkilenir.

Son yıllarda ise bağırsak mikrobiyotasının, kilo alıp-verme, var olan sağlığın devam ettirilmesi ve hastalıkların oluşmasında önemli bir faktör olabileceği üzerinde oldukça fazla durulmaktadır. Bağırsak mikrobiyotası ‘’ bağırsakta yaşayan virüs, bakteri, mantar’’ olarak da ifade edilmektedir. Vücudumuzun her yerinde bu mikroorganizmalar vardır. Ancak sadece bağırsaklarımızda bulunun bu mikroorganizmaların ağırlığı 1,5-2 kg arasındadır. Yediğimiz besinlerle bağırsak mikrobiyotamızdaki bu organizmaları da besliyoruz. Bu organizmalar olmadan, meyve ve sebzeyi tam sindiremeyiz. K vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini, B6 vitaminini ve diğer birçok besin öğesinin üretemeyiz. Vücudun ilk savunma hattını oluştururlar. Vücuttaki zararlı maddeleri parçalayarak ortadan kaldırırlar. İltihabı kontrol eder, alerji veya otoimmün hastalık gelişip gelişmediğini kontrol ederler. Yani sağlıklı olabilmek için içimizdeki bu minik canlılara bağımlıyız.

Bağırsağımızdaki bu dünyadan, tüm bu olup bitenlerden etkilenmemek mümkün değildir. Eğer bu sistemde bir dengesizlik var ise; kilo alımı, Tip 2 diyabet, huzursuz bağırsak sendromu ve birçok hastalığın gelişmesi olasıdır. Beslenme alışkanlıkları, bağırsak mikrobiyotası üzerinde en güçlü etkiye sahiptir. Yüksek yağ ve şeker içeriği yüksek bir beslenme programı, gereksiz antibiyotik kullanımı, stres, hareketsiz bir yaşam bağırsağın bu iç dünyasını olumsuz etkiler. Kötü beslenme alışkanlıkları, fazla yağlanmaya ve enerji üretimine neden olan bakterilerin sayısında artışa neden olur. Bu yüzden her gün yenilen yiyeceklerden fazladan 150 kalori elde etmemize bu da yıllık 7-8 kg kilo artışına sebebiyet verir. Belki de fazla kilolarımızdan bağırsaklarımız sorumludur. Bağırsak sağlığı için nasıl beslenmeliyiz sorusuna diğer yazımda cevap bulacağız.

Yazarın Diğer Yazıları